1. Analiza stabilności białek i innych biopolimerów
2. Analiza struktury białek (liczby domen, podstruktur)
3. Oddziaływania z ligandami (wiązanie leków z białkami lub kwasami nukleinowymi)
4. Analiza struktury błon komórkowych (podwójna warstwa lipidowa, proteiny błonowe)
5. Ustalenie, czy substancje dodatkowe (excipients) w danym leku nie mają wpływu na jego działanie
6. Ustalenie szybkości reakcji chemicznych w produkcji biopaliw
7. Analiza termiczna prędkości przemiany materii w organizmie
8. Scharakteryzowanie stabilności fizycznej leków i sprawdzanie w jakim stanie fizycznym (krystalicznym czy amorficznym) występuje dany lek
9. Analiza reakcji chemicznych, która jest niezbędna dla poprawnego przechowywania żywności
10. Ustalenie przejść fazowych w żywności.
Aparatura:
1. Różniczkowy kalorymetr skaningowy TA Instruments Nano DSC z autosamplerem
2. Różniczkowy kalorymetr skaningowy TA Instruments MCDSC.